MAALISKUU: OSALLISUUS

Hyvää maaliskuun alkua!

#EnOlisiTässä –kampanjan maaliskuun teema on osallisuus. Kampanja palaa alkujuurilleen eli #EnOlisiTässä –tarinoihin. Tulevien vaalien kunniaksi niissä voi myös lähettää terveisiä kuntavaaliehdokkaille. Mistä haluat ehdokkaasi pitävän kiinni? Mitä toivoisit kehitettävän?

Tarinoiden lisäksi myös kuvat ja videot ovat tervetulleita. Voit myös haastaa mukaan haluamiasi toimijoita.

Osallisuus-teeman kunniaksi mukaan haastetaan kaikki Suomen järjestöt, yhdistykset sekä näiden aktiivit. Hyvinvointivaltioita kritisoiva puhe lähtee usein ajatuksesta, että yhteiskunnan tuki passivoisi. Onko todellisuus tämä? Vai onko niin päin, että kun ihminen kokee olevansa osallinen yhteiskunnassa, hän on halukas myös toimimaan ja antamaan omastaan?

Suomessa on 28.000 kulttuuri- ja harrastustoiminnan järjestöä, 13.000 sosiaali- ja terveysjärjestöä, 12.000 ammatti- ja elinkeinoyhdistystä, 11.000 kansalaistoimintaan ja edunvalvontaan keskittynyttä yhdistystä ja 4.500 koulutus- ja tutkimusyhdistystä (lähde: Kansalaisyhteiskunta.fi). Käytännössä lähes jokainen suomalainen siis kuuluu ainakin yhteen järjestöön, moni useampaankin.

Kansalaisyhteiskunta ja yhteiskunnan rakenteet tukevat toisiaan, mutta myös haastavat. Tuore esimerkki on juuri voimaan tullut tasa-arvoinen avioliittolaki, jonka voimaantulon tie on ollut pitkä taival kansalaisvaikuttamista.

Mitä me kansalaiset haluamme nyt? Onko se samaa kuin päätökset, joita tehdään? Näistä asioista voit ilmaista mielipiteesi #EnOlisiTässä –tunnisteen alla maaliskuussa.

#EnOlisiTässä -kampanja kasvaa Suomi 100 –juhlavuoden mittaiseksi, yhteiskunnalliseksi ja kollektiiviseksi taideteoksi. Se on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Menneitä teemoja ovat olleet synnyttäminen ja sananvapaus, maaliskuun teema on osallisuus.

#EnOlisiTässä -kampanja on valtakunnallinen ja sitoutumaton, niin puoluepoliittisesti kuin aatteellisestikin. Kampanja pyörii vapaaehtoisvoimin – se on takaisinmaksua siitä, mitä olemme saaneet. #EnOlisiTässä käynnistyi spontaanisti, yhdestä facebook-päivityksestä ja kasvoi siitä kokonaiseksi kansanliikkeeksi. Ihmisten tarinoita löytää kampanjan blogista.

Pro Hyvinvointivaltio