2/28 Ihminen voi luulla toisesta vääriä asioita

Eskarilainen Sylvi puhuu sananvastuusta

sylvi

Mun mielestä hyvä kaveri on sellainen, joka ottaa muut huomioon ja leikkii kaikkien kanssa. Mä oon itse ihan hyvä kaveri.

Joskus voi käydä niin, että ollaan jonkun kanssa kavereita, eikä myöhemmin olla enää. Mulla oli päiväkodissa yksi tyttö, jonka kanssa me oltiin melkein parhaita ystäviä. Se meni kuitenkin seuraavana kesänä eskariin, eikä me olla leikitty sen jälkeen. Se varmaan luuli, että se on liian iso puhumaan päiväkoti-ikäisille. Se oli mun mielestä tosi surullista.

Mutta se voi mennä toisinkin päin. Esimerkiksi yks poika, joka oli alkuun mulle melkein niin kuin arkkivihollinen, on nykyään yksi mun parhaista kavereista. Alkuun me vaan riideltiin ja sitten se muutti toiseen kaupunkiin, mutta nykyään me nähdään aina lomilla ja se on yksi mun parhaista kavereista. Oikeastaan ihminen voi luulla toisesta ihmisestä vääriä asioita ensin alkuun.

On myös semmoisia ihmisiä, ketkä ei halua muille ihmisille hyvää. Lapsia ja aikuisia. Ne käyttäytyy joskus tosi inhottavasti. Ehkä, jos niiden kotona riidellään paljon, ne purkaa pahaa mieltään muihin. Siks niillekin pitäis periaatteessa olla kiltti, vaikka tekisi mieli olla niille inhottava. Yhden kerran, kun Bart Simpsonilla oli kiusaaja, se keräs oman armeijan heittämään sitä kiusaajaa, Nelsonia, vesi-ilmapalloilla. Se oli telkkarissa hauskaa, muttei niin oikeasti sais tehdä.

Jos mä näen joidenkin lasten kiusaavan tai tekemään tyhmiään, mun tekis mieli mennä sanomaan niille, mutten mä hirveän usein uskalla, koska mä pelkään, että sitten ne alkaa kiusata mua. Mä myös pelkään, että jos mä sanon takaisin pahasti, ne kantelee opettajille tai äidille ja iskälle, ja sitten mua soosotellaan. Mun mielestä se on kamalaa, jos aikuinen soosottelee, vaikkei ole tehnyt mitään.

Yhden kerran mun eskarikaveri sanoi mua rupinaamaksi ja mä sanoin sille, että sillä ei ole aivoja. Onneks silloin kukaan tädeistä ei kuullut. Me oltais varmaan molemmat saatu piiskaa pyllylle tai luunappi niin kuin mummin lapsuusaikana.

Lasten kanssa riitely on ikävää, mutta lapsien kanssa saa kuitenkin yleensä aika nopeasti sovun. Aikuiset riitelee monta kertaa ihan turhista asioista ja se säälittää mua. Joskus on kai hyvä riidellä, jos on eri mieltä asioista, niin saa sitten tehtyä sovinnon. Jotkut ihmiset alkaa aina riidellessä muistella niiden edellisiä riitoja. Mä en tykkää itse muistella mitään ikäviä asioita. Siitä ei ole mitään hyötyä.

Olis kaikkein parasta, jos ihmiset kohtelis toisiaan kiltisti ja ystävällisesti. Sitten pitäis olla jotkut säännöt sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka tahtoo toisille pahaa. Jos joku on toisiaan kohtaan tuhma, niin myöhemmin pitää pyytää anteeksi ja selittää, miksi teki sellaista. Ihmisten pitäis muutenkin kuunnella toisiaan, niin ei tarvitsis riidellä niin paljon tai olla tuhma. Mä ainakin kuuntelisin.

Sylvi, 6½ vuotta

2/28 puheenvuoroa sananvapaudesta


suomifinland100-banneri_valkoinen_rgb_790x444

#EnOlisiTässä -kampanja kasvaa Suomi 100 –juhlavuoden mittaiseksi, yhteiskunnalliseksi ja kollektiiviseksi taideteoksi.

Helmikuun teema #EnOlisiTässä -kampanjassa on sananvapaus. 28 suomalaista ajattelijaa kirjoittavat aiheesta otsikolla XXX puheenvuoroa sananvapaudesta. Kirjoittajien joukossa on taiteilijoita, tutkijoita, toimittajia, filosofeja, poliitikkoja ja ihan tavallisia ihmisiä. Tekstejä on yksi kuun jokaiselle päivälle.

#EnOlisiTässä -kampanja on valtakunnallinen ja sitoutumaton, niin puoluepoliittisesti kuin aatteellisestikin. Kampanja pyörii vapaaehtoisvoimin – se on takaisinmaksua siitä, mitä olemme saaneet. #EnOlisiTässä käynnistyi spontaanisti, yhdestä facebook-päivityksestä ja kasvoi siitä kokonaiseksi kansanliikkeeksi. Ihmisten tarinoita löytää kampanjan blogista.

Pro Hyvinvointivaltio