3/28 Heippa, Donald Trump!

Markus Leikola kirjoitti kirjeen Donald Trumpille

ml-naama-copyright-janilaukkanen-1510-2
Kuva: Jani Laukkanen

Kiitos, Donald Trump, kiitos.

Viimeistään Sinun jälkeesi, jos sieltä jälkeesi jotakin tulee, ymmärrämme, mitä on sananvapaus.

Sinä saat sanoa mitä tahansa ja siitä seuraa mitä tahansa. Mutta miten olisi voinut saada Sinua olemaan sanomatta mitä tahansa, kun koko tähänastinen elämäsi on perustunut minkä tahansa sanomiseen? Se on tuonut Sinulle sen, mitä olet kulloinkin aina eniten kaivannut. Rahaa. Rakennuksia. Naisia. Valtaa. Ja nyt sen kuuluisan pienen salkun, jossa on ydinaseiden käyttöohjeet.

Tämä on totinen tosi.

Siinäpä se, totuus on totista touhua, ja Sinä olet mieluummin huumorimiehiä. Läpällä tai Panaman kanavan kokoisilla suluilla. Läppähän on väline, joka päästää välillä jotakin lävitseen ja välillä taas ei. Riippuen siitä, onko se auki vai kiinni. Vähän kuin Sinulla suu, välillä auki, välillä kiinni, välillä päästää mitä vaan, rajoja auki, rajoja kiinni.

On aika kummallista, että olet kiinnostunut rajoista, kun itse haluat olla rajaton. Laajennat niin imperiumiasi kuin maailmankäsityksesi sovellusalueen rajoja. Soveliaisuusalueen rajoja. Sovelias, siinäpä vasta vapaa sana: kertoo, mikä soveltuu hyvin johonkin tarkoitukseensa. Sanojen soveliaisuus on paitsi käyttötarkoituksen mukaan sopivaa tarkkuutta – joskus tarkoituksella rajoiltaan epämääräistä, joskus taas hyvinkin täsmämerkityksistä . Mutta soveliaisuus määrittää myös sen, mitä aikomuksia viestijällä on toista kohtaan: kuten ojennettu käsi merkitsee kättä, joka ei pitele puukkoa teräpuoli vastaanottajan napaa kutitellen, ojennettu sana voi olla samalla tavoin tyhjä tai täynnä.

Donald Trump, Sinä käytät sananvapauttasi täyttämällä tyhjät sanat täysiksi omilla puukoillasi ja tyhjennät meidän yhteiset sanamme niiden soveliaista sisällöistä. Soveliaisuuden rajoja voit siirtää ja joitain toisia rajoja ehkä sulkea, mutta kieltä et voi viedä, koska se on yhteinen sopimus. Eikä mikään Sinun kielestäsi kerro, että haluaisit istua missään sellaisessa neuvottelupöydässä, jossa on yhtään toista neuvottelukumppania.

Sääliksihän Sinua käy, koska tuolla Sinun kielessäsi Sinulle tulee olo ajan mittaan hyvin yksinäiseksi. Sitä ennen me pidämme huolen, ettemme vahingossa ala sääliä meitä. Meillä on edelleen tämä kielemme ja meidän sanojemme vapaus. Pidä kaikin mokomin omasi, jollet muuhun pysty. Mutta tiedä, että se raja, joka on silloin Sinun ja meidän välillä on Sinun vetämäsi, ja me teemme omat, soveliaat johtopäätöksemme siitä, mitä läppä päästää lävitse ja mitä ei.

Sanaasi uhkaa sanojen kohtaloista kauhein: sitä ei kukaan kuuntele, eikä pian edes kuule.

Markus Leikola, toimittaja, runoilija, kirjailija

3/28 puheenvuoroa sananvapaudesta

suomifinland100-banneri_valkoinen_rgb_790x444

#EnOlisiTässä -kampanja kasvaa Suomi 100 –juhlavuoden mittaiseksi, yhteiskunnalliseksi ja kollektiiviseksi taideteoksi.

Helmikuun teema #EnOlisiTässä -kampanjassa on sananvapaus. 28 suomalaista ajattelijaa kirjoittavat aiheesta otsikolla XXX puheenvuoroa sananvapaudesta. Kirjoittajien joukossa on taiteilijoita, tutkijoita, toimittajia, filosofeja, poliitikkoja ja ihan tavallisia ihmisiä. Tekstejä on yksi kuun jokaiselle päivälle.

#EnOlisiTässä -kampanja on valtakunnallinen ja sitoutumaton, niin puoluepoliittisesti kuin aatteellisestikin. Kampanja pyörii vapaaehtoisvoimin – se on takaisinmaksua siitä, mitä olemme saaneet. #EnOlisiTässä käynnistyi spontaanisti, yhdestä facebook-päivityksestä ja kasvoi siitä kokonaiseksi kansanliikkeeksi. Ihmisten tarinoita löytää kampanjan blogista.

Pro Hyvinvointivaltio