27/28 Mitä hyötyä sananvapaudesta on sanasokealle kansalle?

Aleksis Salusjärvi kirjoitti lukutaidosta

Julkisen vapaan sanan ja populismin nousun välissä ei ole muuta kuin lukutaito eli julkinen kattava koulutus.

Jokainen ihminen haluaa olla oikeassa. Me haluamme elää totuudessa. Mitä nuorempi ihminen, sitä vähemmän hän on valmis tekemään moraalisia kompromisseja. Ehdottomuus on aina ehdotonta oikeassa olemista, mitä se kulloinkin tarkoittaakaan.

Vedän 16-vuotiaille ammattikoulunuorille lukutaitotyöpajoja, ja kun katson maailmaa heidän silmillään, näen sen tuoreena ja uutena. Oppilaitteni tekstitaidot ovat heikkoja, mutta heidän katseensa on terävä. He tuntevat sananvapauden ja osaava käyttää sitä, mutta he eivät tunne kaikkia niitä keinoja, joilla heidän maailmankatsomustaan ohjaillaan.

Kun kysyn heiltä, mikä on viimeinen valhe, johon he ovat netissä törmänneet, he osaavat helposti nimetä löytämiään vääriä väitteitä. He tietävät varsin hyvin, miten digitaalinen valhe ja riidanhaastaminen toimivat. Nyanssien tasolla korjattavaa on sen sijaan paljon.

Ennen vanhaan valtioissa oli propagandaministeriöt ohjaamassa virallista ehdotonta totuutta. Lehdistönvapauden laajettua totuudet alkoivat kilpailla keskenään. Tänään elämme maailmassa, jossa jokainen löytää netistä perusteluja lähes mille tahansa väitteelle. Me kaikki olemme jatkuvan informaatiovaikuttamisen kohteena.

Kirkkainta arkipäivän propagandaa ovat mainokset, jotka pyrkivät luomaan meille totuudenvastaisia mielikuvia. Naisille myydään kasvovoidetta, jonka väitetään nuorentavan. Ummetuksesta kärsiville myydään jogurttia, jonka väitetään lennättävän ulosteen ryppyreiästä, ja vessapaperia kaupitellaan mielikuvalla, että se tuntuu arkaa anusta vasten karitsan turkilta.

Mainoksia ja muuta julkista viestintää säännellään tietenkin eri tahojen toimesta. Ihan mitä tahansa ei saa Suomessa julkisesti väittää. Olennaisempaa on kuitenkin sen havaitseminen, mitä annetaan ymmärtää. Kun USA:n presidentin käytöstä tulkitaan narsistiseksi, häntä väitetään epäsuorasti hulluksi. Kukaan meistä ei tiedä, pitääkö se paikkansa. Kaikki tietomme Trumpista on toisen käden tietoa.

Sananvapaus vaatii siksi lukutaitoa. Informaatioyhteiskunnassa se on koko yhteiskunnan toimimisen kannalta avainasemassa. Erilaisiin informaatiovaikuttamisen tapoihin ei ole muuta lääkettä. On tunnistettava ne keinot, joilla mielipiteeseemme yritetään vaikuttaa. Testaamme tätä oppilaiden kanssa lukemalla lööppejä. Vain hyvin harvoin ne edes pyrkivät objektiiviseen tiedonvälitykseen, siitä huolimatta että ne näyttävät uutisilta. Otsikko ”Kimi Räikkösen ökyhäät” lataa lukijaan paheksuntaa sikailevasta rikkaasta yhdellä viattomanoloisella etuliitteellä.

Näiden työpajojen vetäminen on onnellista työtä, koska heikosti lukevien nuortenkin tekstitaitovalmiudet ovat hämmästyttävän hyvät. Lukutaidon heikkeneminen johtaa silti ennen pitkään sananvapauden rapistumiseen, se altistaa nuorison propagandalle. Yhteiskunnallamme ei ole sitä vastaan mitään muuta lääkettä kuin äidinkielen opetuksen vankistaminen – pitäisi tehdä täsmälleen päinvastoin kuin koulutuksesta leikkaava hallitus nyt tekee. Viime kädessä tästä päätöksestä kärsii hallitus itse, kun nouseva populismi pakottaa sen laskemaan retoriikkansa rimaa. Sitä kutsutaan kansankielellä myös tyhmyydeksi.

Aleksis Salusjärvi, päätoimittaja, ammattikoulujen Sanat haltuun  -työpajojen vetäjä

27/28 puheenvuoroa sananvapaudesta

#EnOlisiTässä -kampanja kasvaa Suomi 100 –juhlavuoden mittaiseksi, yhteiskunnalliseksi ja kollektiiviseksi taideteoksi. Se on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Helmikuun teema #EnOlisiTässä -kampanjassa on sananvapaus. 28 suomalaista ajattelijaa kirjoittavat aiheesta otsikolla XXX puheenvuoroa sananvapaudesta. Kirjoittajien joukossa on taiteilijoita, tutkijoita, toimittajia, filosofeja, poliitikkoja ja ihan tavallisia ihmisiä. Tekstejä on yksi kuun jokaiselle päivälle.

#EnOlisiTässä -kampanja on valtakunnallinen ja sitoutumaton, niin puoluepoliittisesti kuin aatteellisestikin. Kampanja pyörii vapaaehtoisvoimin – se on takaisinmaksua siitä, mitä olemme saaneet. #EnOlisiTässä käynnistyi spontaanisti, yhdestä facebook-päivityksestä ja kasvoi siitä kokonaiseksi kansanliikkeeksi. Ihmisten tarinoita löytää kampanjan blogista.

Pro Hyvinvointivaltio