23/28 Sananen vapaudesta

Gazale Giray kirjoitti uussuomalaisen sananvapaudesta

Mitä sananvapaus voisi tarkoittaa sinulle, jos et ole olemassakaan? Mitä voit sanoa, kun kukaan ei anna arvoa sanomisillesi? Olet toisen, kenties kolmannen luokan kansalainen. Olemassaolosi haluttaisiin kieltää monelta suunnalta. Saat sylkeä päälle, kun julkisuudessa puhut toista kieltä kuin sitä ainoaa oikeaa. Mieti. Sinulle nauretaan, kun aksenttisi korostuu. Olet ennakkoluulojen keskipiste. Jotkut ajattelevat, että olet olemassa sotia varten, hyväksikäyttöä ja laittomuutta varten. Musta lammas. Haluat silti olla kaikista rehellisin, tasa-arvoisin ja solidaarisin, annat anteeksi kerta toistensa jälkeen ja uskot ihmisiin. Yhä uudestaan. Haluat uskoa huomiseen ja inhimillisyyteen.

***

Sinulla on vapaus sanoa asioita, jotka koskevat itsesi ja lähimmäistesi parasta. Sinulla on oikeus tehdä töitä, taidoilla ja tiedoilla joita sinulla on. Sinulla on oikeus kehittää itseäsi. Itsesi ja perheesi tulevaisuuden eteen.

Silti jotain puuttuu.

Uskotaanko sinuun ja kykyihisi?

Joudut miettimään vastasyntyneelle lapsellesi nimen intensiivisemmin kuin monet muut. Sen täytyy olla helppo eikä saisi sisältää vaikeita – kiellettyjä – kirjaimia. Vaikea nimi voi vaikuttaa hänen elämäänsä, opiskeluun, kaverisuhteisiin, jopa uraan. Liioittelematta. Laskelmoit ja pelaat sanojen kanssa. Miten sulautuisimme parhaiten valtajoukkoon? Et puhu lapsellesi muita kieliä. Suojelet häntä.

Sinulla on näennäinen oikeus. Sinulla on unelma. Unelma.

Menet lukkoon, kun sinulle puhutaan demokratiasta, sananvapaudesta, solidaarisuudesta. Haluaisit ehkä kertoa enemmän, muttet voi – et osaa. Et allekirjoita perinteistä käsitystä isänmaallisuudesta, osaat mennä monen ihmisen kenkiin ja ymmärtää heitä, puhut useampaa kieltä ja voisit asua missä vain. Missä vain, missä sinut hyväksyttäisiin.

Hyväksytty. Demokratian, sananvapauden, solidaarisuuden käsitteet ovat suppeampia kuin luuletkaan. Tarkoin määriteltyjä. Olet kuin kala valtamerellä ilman täydellisiä kiduksia.

***

Kaikki tämä sopii niin edelliseen kuin nykyiseenkin kotimaahani.

Kurdina, Turkin hirmutekoja nähneenä, Suomessa tärkeimmät vuodet nuoruudestani viettäneenä, olen rohkea unelmoija. Unelmoin, että Syyrian sota loppuisi ja piruja vastaan sotineet, uhrautuneet kurdit muistettaisiin maailmalla. Unelmoin, että Turkissa ihmisten ei tarvitsisi pelätä totuuden sanomista ja että he uskaltaisivat taistella oikean asian, veljeyden, puolesta aidosti.

Unelmoin ja uskon, että solidaarisuus ja yhdenvertaisuus kantavat Suomen vielä pitkälle, jos tarkoitamme niitä oikeasti. Unelmoin, että naisten sortaminen niin Suomessa kuin muuallakin maailmalla loppuisi.

Nimenomaan, Suomessa.

En aio sanoa sitä mitä haluat kuulla, vaan päinvastoin.

Taistelen. Huomennakin.

Gazale Giray, sosiologi

23/28 puheenvuoroa sananvapaudesta

#EnOlisiTässä -kampanja kasvaa Suomi 100 –juhlavuoden mittaiseksi, yhteiskunnalliseksi ja kollektiiviseksi taideteoksi. Se on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Helmikuun teema #EnOlisiTässä -kampanjassa on sananvapaus. 28 suomalaista ajattelijaa kirjoittavat aiheesta otsikolla XXX puheenvuoroa sananvapaudesta. Kirjoittajien joukossa on taiteilijoita, tutkijoita, toimittajia, filosofeja, poliitikkoja ja ihan tavallisia ihmisiä. Tekstejä on yksi kuun jokaiselle päivälle.

#EnOlisiTässä -kampanja on valtakunnallinen ja sitoutumaton, niin puoluepoliittisesti kuin aatteellisestikin. Kampanja pyörii vapaaehtoisvoimin – se on takaisinmaksua siitä, mitä olemme saaneet. #EnOlisiTässä käynnistyi spontaanisti, yhdestä facebook-päivityksestä ja kasvoi siitä kokonaiseksi kansanliikkeeksi. Ihmisten tarinoita löytää kampanjan blogista.

Pro Hyvinvointivaltio