21/28 Rikki?

Markku Maasilta kirjoitti erimielisyydestä, totuudesta ja sananvapauden rajoista

On jo syntymässä käsitys, että median velvollisuus olisi tukea ja luoda myönteistä yhteishenkeä, mieluummin vaieta joistakin epäkohdista, koska ne vain julkitullessaan haittaisivat  hallituksen  pyrkimyksiä. Median tehtävä ei ole luoda harmonista yhtenäiskulttuuria, jossa ristiriitoja ei olisi, ja kulkisimme samanmielisinä, kohti ylhäältä annettuja päämääriä, hokien yhtä ja samaa totuutta, samoja opittuja lauseita, ilman niiden pienintäkään kyseenalaistamista. Se on sananvapauden rajoittamista!

Sananvapaus, kyseenalaistaminen ja epäkohtien esiintuominen on edellytyksenä sille, että voimme muodostaa käsityksemme tosiasioihin perustuen, ilman että vaihtoehtoinen totuus pääsee vapaasti muokkaamaan näkemystämme. Sillä vaihtoehtoista totuutta voidaan jakaa myös ylhäältä päin. Silloin onkin myöhäistä yrittää vaalia sananvapautta.
Sananvapaus kuuluu kaikille, sitä ei saa rajoittaa, mutta sanomisistaan jokainen on itse vastuussa, mitä tahansa ei saa sanoa. Laki määrää  rajat ja sanktiot. Laki ei estä ketään käyttämästä sananvapauttaan, mutta antaa silti tuomion, jos rajoja rikotaan.

Ihmiset ovat  keskenään samanarvoisia, mutta mielipiteet eivät ole. Kaikki riippuu argumentoinnista ja argumenttien yleispätevyydestä. Jos faktat eivät enää voita uskomuksia ja mielikuvia, on sananvapaus rikki. Olemme silloin antaneet luvan sanoa mitä vain, puuttumatta siihen. Siksi on tärkeää pitää kiinni myös sananvapauden rajoista, eikä suhtautua välinpitämättömästi sen rikkojiin ja vaihtoehtoisten totuuksien levittäjiin.

Sana on vapaa, ollaan mekin ja muistakaa, kaikella kunnioituksella toisiamme kohtaan.

Markku Maasilta, lukijan puheenvuoro

21/28 puheenvuoroa sananvapaudesta

#EnOlisiTässä -kampanja kasvaa Suomi 100 –juhlavuoden mittaiseksi, yhteiskunnalliseksi ja kollektiiviseksi taideteoksi. Se on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Helmikuun teema #EnOlisiTässä -kampanjassa on sananvapaus. 28 suomalaista ajattelijaa kirjoittavat aiheesta otsikolla XXX puheenvuoroa sananvapaudesta. Kirjoittajien joukossa on taiteilijoita, tutkijoita, toimittajia, filosofeja, poliitikkoja ja ihan tavallisia ihmisiä. Tekstejä on yksi kuun jokaiselle päivälle.

#EnOlisiTässä -kampanja on valtakunnallinen ja sitoutumaton, niin puoluepoliittisesti kuin aatteellisestikin. Kampanja pyörii vapaaehtoisvoimin – se on takaisinmaksua siitä, mitä olemme saaneet. #EnOlisiTässä käynnistyi spontaanisti, yhdestä facebook-päivityksestä ja kasvoi siitä kokonaiseksi kansanliikkeeksi. Ihmisten tarinoita löytää kampanjan blogista.

Pro Hyvinvointivaltio