19/28 Jäikö jotain sanomatta? Sano sinä se!

#EnOlisiTässä -kampanjan #28puheenvuoroa sananvapaudesta -sarjassa on julkaistu helmikuussa joka päivä kirjoitus sananvapaudesta. Kirjoittajia ovat olleet muun muassa Markus Leikola, Lauri Maijala, Veera Tyhtilä, Unto Hämäläinen, Mikkel Näkkäläjärvi, Jaana Kivi, Hanna Kirjavainen, Bakr Hasan, Jari Hanska ja Juuso Kekkonen. Nyt on sinun vuorosi.

Kirjoita n. 1500-4000 merkin mittainen (n. puoli – kaksi sivua) kirjoitus sananvapaudesta, merkitse siihen tunnisteet #EnOlisiTässä ja #28puheenvuoroa ja julkaise se facebookissa. Muoto ja tyyli ovat vapaita, perustelluista syistä ohjepituudesta voi myös joustaa. Kirjoitus voi olla vaikka runo tai aforismi! Aikaa on koko sunnuntai 19.2., aina maanantaiaamuun klo 10 asti.

Yksi teksti valitaan julkaistavaksi sarjassa. Se julkaistaan sekä kampanjan sivulla että facebook-sivulla tiistaiaamuna 21.2.2017.

Jos haluat antaa tekstillesi mahdollisuuden tulla julkaistuksi, muuta tekstin yksityisyysasetukset julkisiksi (maapallon kuva) ja tarkkaile muut-kansiota inboxissa maanantaiaamupäivällä.

Ennen kuin aloitat, käy kurkkaamassa kampanjan nettisivuilta, mitä aiheesta on jo kirjoitettu. Omaperäinen näkökulma tai käsittelytapa ovat eduksi. Onko vielä jotain, mitä ei ole sanottu? Sano sinä se!

Sananvapaus valikoitui helmikuun teemaksi, koska se on aiheena monellakin tapaa ajankohtainen, ja koska hyvinvointivaltion ja sananvapauden suhde on moniulotteinen, vastavuoroinen ja jopa ristiriitainen. Oleellisessa osassa on positiivisen ja negatiivisen vapauden kysymys: onko tärkeämpää taata vapaus jostakin vai johonkin?

Sananvapaus sanan kapeassa merkityksessä tarkoittaa, että valtio, tai valtiolliset instituutiot, eivät rajoita yksilön tai yhteisöjen mielipiteen ilmaisun vapautta. Laajemmassa merkityksessä voi ajatella, että mahdollistaakseen sananvapauden valtion on muun muassa tuettava riippumatonta tiedonvälitystä (Yleisradio), median moniäänisyyttä (esim. pienlehtituet), ja tarjottava kansalaisille koulutuspohja, jota vasten he voivat arvioida saamaansa informaatiota (peruskoulutus, mediakasvatus).

Nyt moni näistä kohdista on murroksessa.

Lisäksi julkisen keskustelun laajentuminen perinteisistä medioista internetiin tuo sananvapauteen uusia kysymyksiä. Missä kulkevat sananvapauden rajat? Onko niitä? Onko editoimaton ja päätoimittajaton internet sananvapauden esitaistelija vai faktojen hämärtäjä? Entä onko sananvapauden vastapuolena sananvastuuta?

Mikä on sananvapauden nykytila ja tulevaisuus Suomessa?

#EnOlisiTässä -kampanja kasvaa Suomi 100 –juhlavuoden mittaiseksi, yhteiskunnalliseksi ja kollektiiviseksi taideteoksi. Se on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Helmikuun teema #EnOlisiTässä -kampanjassa on sananvapaus. 28 suomalaista ajattelijaa kirjoittavat aiheesta otsikolla XXX puheenvuoroa sananvapaudesta. Kirjoittajien joukossa on taiteilijoita, tutkijoita, toimittajia, filosofeja, poliitikkoja ja ihan tavallisia ihmisiä. Tekstejä on yksi kuun jokaiselle päivälle.

#EnOlisiTässä -kampanja on valtakunnallinen ja sitoutumaton, niin puoluepoliittisesti kuin aatteellisestikin. Kampanja pyörii vapaaehtoisvoimin – se on takaisinmaksua siitä, mitä olemme saaneet. #EnOlisiTässä käynnistyi spontaanisti, yhdestä facebook-päivityksestä ja kasvoi siitä kokonaiseksi kansanliikkeeksi. Ihmisten tarinoita löytää kampanjan blogista.

Pro Hyvinvointivaltio