11/28 Viestintuoja

Bakr Hasan kirjoitti siitä, mitä on seurata kutsumusta

Kuva: Anniina Aho

Synnyin uskovaiseen perheeseen. Isäni oli uskonoppinut. Kun olin 15-vuotias, teatteri lumosi minut täysin. Siitä alkoi oikea elämäni, mutta edessäni oli lukuisia esteitä; esimerkiksi perheeni kielsi minua tekemästä taidetta sillä verukkeella, että uskonto kieltää sen. Isä tapasi sanoa, että taide on paholaisen keksimä asia. En pysynyt isälle kuuliaisena, sillä rakkauteni teatteria kohtaan kasvoi päivä päivältä. Silloin isä alkoi hakata minua, että lopettaisin. Hän pani minut kotiarestiin, mutta en antanut periksi. Seisoin joka päivä peilin edessä ja harjoittelin näyttelemistä. Iän myötä rakastuin taiteeseen yhä syvemmin. Tilanne meni niin pitkälle, että perheeni hylkäsi minut teatterin takia.

Vaikeudet eivät jääneet vain perheen sisään, vaan yhteiskunnan suhtautuminen oli sitäkin ankarampaa. Otin elämäntehtäväkseni koston. Kosto sorrolle ja uskontojen väliselle vihanpidolle – sillä yksikään uskonto maailmassa ei rakasta toista uskontoa. Kosto rasismille ja hallitsijoille, joiden kädet ovat tahriutuneet ihmisvereen ja jotka yhä pitävät maitamme vallassaan. Kaikki Irakin teatterit käänsivät minulle selkänsä, koska minä sanon totuuden ääneen. Kannan kuitenkin aina viestiä mukanani. Vaikka pahat voimat tappaisivat minut, peräänkuulutan rauhaa maailmaan.

Lopuksi tahdon vielä toivottaa rauhaa koko ihmiskunnalle, rauhaa maailmankaikkeuden jokaiselle sielulle. Yrittäkäämme tänään syventyä omaan sisimpäämme, syleillä omaa sieluamme, syleillä mielessämme mielipide-erojamme. Yrittäkäämme luoda taidetta, sukeltaa unelmiemme uppeluksiin ja ankkuroitua kulttuuriin, jossa ei ole tyhjänpäiväisyyksiä vaan rima korkealla. Yrittäkäämme sulattaa yhteen konventiot, genret, visiot, ideat, värit ja uskonnot, niin että näkyviin jää vain ihminen.

Bakr Hasan, näyttelijä-ohjaaja, turvapaikanhakija Irakista                (Käännös: Sampsa Peltonen)

Bakr Hasan sai kielteisen turvapaikkapäätöksen syksyllä 2016.        Valitusprosessi on käynnissä.

11/28 puheenvuoroa sananvapaudesta

#EnOlisiTässä -kampanja kasvaa Suomi 100 –juhlavuoden mittaiseksi, yhteiskunnalliseksi ja kollektiiviseksi taideteoksi. Se on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Helmikuun teema #EnOlisiTässä -kampanjassa on sananvapaus. 28 suomalaista ajattelijaa kirjoittavat aiheesta otsikolla XXX puheenvuoroa sananvapaudesta. Kirjoittajien joukossa on taiteilijoita, tutkijoita, toimittajia, filosofeja, poliitikkoja ja ihan tavallisia ihmisiä. Tekstejä on yksi kuun jokaiselle päivälle.

#EnOlisiTässä -kampanja on valtakunnallinen ja sitoutumaton, niin puoluepoliittisesti kuin aatteellisestikin. Kampanja pyörii vapaaehtoisvoimin – se on takaisinmaksua siitä, mitä olemme saaneet. #EnOlisiTässä käynnistyi spontaanisti, yhdestä facebook-päivityksestä ja kasvoi siitä kokonaiseksi kansanliikkeeksi. Ihmisten tarinoita löytää kampanjan blogista.

Pro Hyvinvointivaltio